tisdag 23 februari 2016

LGR 11

Mariann Bourghardt[1] beskriver idag de viktigaste delarna i LGR 11, bra att få med sig inför kommande VFU-period i förskoleklass. Jag uppfattar vissa nyckelord och begrepp i hennes föreläsning:

SKOLIFIERING – BARNIFIERING
GLÄDJE - LEKFULLHET
TRYGGHET - UTMANING

Förskoleklass är enligt Bourghardt en skolform som är satt lite på undantag. Mittemellan förskolan och skolan, men ändå med en verksamhet som i många fall är skolifierad, det vill säga mer lik skolans verksamhet än förskolans och där det alltför ofta bedrivs en förmedlingspedagogik. Det är viktigt att inte glömma bort det lekfulla, vi ska väcka barnens nyfikenhet och lust till att lära – det behövs en barnifiering i förskoleklass. Uppdraget är att få barn som utvecklas till aktiva och kreativa individer.

Bourghardt beskriver vidare hur vi som pedagoger ibland måste göra didaktiska val. Den undervisning som bedrivs ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov, vilket kan vara svårt i varje enskild situation. Föräldrar har sitt barns bästa för ögonen och vi behöver kunna förklara våra didaktiska val och finna effektiva vägar för lärande. Vi har en hel barngrupp att ta hänsyn till där barnen är olika men individualiserar våra insatser där vi kan, vi uppmuntrar, bekräftar och utmanar! 

Likt en pendel rör sig vårt arbete i skolan mellan att skapa trygghet och skapa utmaningar. Barn vill utmanas och 5-7 åringar är en åldersgrupp där det passar utmärkt att arbeta tematiskt. Genom skilda metoder kan vi då få in olika estetiska uttrycksformer och ett innehåll med många olika ämnen. Jag tycker det verkar spännande och intressant att arbeta i förskoleklass, samtidigt är det en stor utmaning. Alltså utmaning på alla håll och kanter!




[1] Mariann, Bourghardt. Föreläsning: LGR 11. Campus Varberg, 2016-02-23.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar