fredag 5 februari 2016

Barn möter konst

… och vi lärarstudenter får idag möta konst.




















Vi börjar med att träffas på Campus där Marie Bendroth Karlsson[1] håller en föreläsning om konst i allmänhet, barns möte med konst och vad vi som pedagoger kan tänka på när barn möter konst, didaktiska frågor som vi kan fundera över. Bendroth Karlsson presenterar Lindströms modell som kan användas likt en tankefigur för mig som pedagog. Vilket lärande vill jag se i en aktivitet och vad blev det sedan för lärande som uppstod, i detta fall vid barnets möte med konst. Utifrån Lindströms modell handlar det om att lärandet kan uppstå I, OM, MED och GENOM konst.

Vad konst är eller hur det uppfattas beror till viss del på sammanhanget och den miljö som omger. Bilder som vi uppfattar ”hemska” i ett visst sammanhang kan uppfattas ”fina” i ett annat. Innan ett barn ser en utställning är det viktigt att en vuxen har besökt utställningen i förväg och vet vad som visas. När sedan barnet är där är det också viktigt att en vuxen finns med och förklarar, hjälper barnet att tolka och sätta ord på konsten.

En bit in på förmiddagen går vi vidare till Varbergs Konsthall som är en del av Kulturhuset Komedianten. Här får vi se skulptören och konstnären Roland Perssons utställning ”Mother”. Hans konstverk är avgjutningar i silikon, i naturlig storlek. Det är häftigt att komma in i utställningshallen och mötas av en elefant i verklig storlek!

Bendroth Karlsson utmanar oss och vill att vi ska associera med något vi kommer att tänka på eller känner när vi ser skulpturerna. Vi får först skriva ner ord på papperslappar. Tanken med detta är att visa på hur man sedan kan samtala om orden och om konsten, hur man kan diskutera ordens betydelse och innebörden för den som skrivit ordet. På detta sätt skulle det kunna bli ett språkutvecklande tillfälle för barn.

Några av alla ord som vi associerade till


















Mina tre ord, efter en första snabb runda i konsthallen, är; tanke?, läskigt och ödsligt. Jag blir fundersam och förundrad när jag ser dessa annorlunda konstverk som är utplacerade med mycket ”space” i den stora hallen. Vad är Perssons tanke med sitt verk? Vad vill han säga? Det är inte så lätt att komma fram till detta på egen hand och därför är det spännande och meningsfullt att en konstpedagog berättar om bakgrunden till respektive skulptur. 

Jag är inte en van besökare av konstutställningar men när jag väl besöker en väcks oftast mitt intresse och nyfikenhet. Enligt Bendroth Karlsson kan många människor uppleva en osäkerhet inför möte med konst, detta kan bero på att de inte har fått möjlighet att till exempel besöka konstutställningar när de var yngre.

Det skulle vara kul att ta med sig barn till en utställning och därefter på hemmaplan fortsätta med samtal, diskussioner och arbete utifrån detta besök. En fråga som dök upp under dagens visning är hur barn skulle uppfatta Roland Perssons skulpturer. Särskilt den som visar en naken, lemlästad man med duvor sittande på kroppen. Hur skulle barn uppleva detta? Jag tänker på barns mardrömmar och berättelser hemma som leder till upprörda föräldrar. Enligt konstpedagogen var detta också en fråga man diskuterat tidigare. När en grupp barn varit där vid ett tillfälle hade pedagoger täckt över kroppen så att barnen inte skulle se den. Detta visar vikten av att som vuxen först ha besökt en utställning innan barn tas dit. Jag ställer mig ytterligare en fråga gällande denna skulptur; kan den verkligen, i något sammanhang, ses som ”fin” eller ”vacker”? För mig är den fortfarande ”läskig”.




[1] Marie, Bendroth Karlsson. Föreläsning/Workshop: Barn möter konst. Campus Varberg och Varbergs Konsthall, Komedianten 2016-02-03.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar