måndag 1 februari 2016

Fältdag 1

Mitt första besök i den F-klass där jag fått min VFU-placering gjordes idag. Klassen består av 21 barn och 2 pedagoger. Dagen inleds med samling där det samtalas om dagens datum och veckodag samt hur många barn som är där. Därefter är schemat enligt följande: dagbok, bokläsning, rast, fri lek, film, lunch, biblioteksbesök och film igen. För F-klassen finns ett veckoschema att utgå från, men detta kan anpassas och är inte ”hugget i sten”. Jag får uppfattningen, dels själv och dels via pedagoger, att det är en lugn och fint sammansvetsad klass. Det känns inte som att det kommer att bli några svårigheter att komma in i klassen, vilket känns skönt.

Veckoschema

















En del av dagens uppgift för min del handlar om att ta reda på vad klassen arbetar med, om det finns något specifikt tema eller fokus samt hur de arbetar. Under två veckor nu har hela skolan ett gemensamt tema kring olika länder och kulturer. ”Min F-klass” arbetar extra med Afrika.

Under läsåret arbetar pedagogerna bland annat utifrån ett framtaget material, Mamma Mu och Kråkan. Materialet ger förslag till aktiviteter och övningar kopplat till språk och matematik, men väver också in de estetiska ämnena. Jag bläddrar lite snabbt i boken för lärarhandledning och övningsbok och ser begrepp och benämningar som ”Ljudmetoden”, ”Helordsmetoden” och ”Bornholmsmodellen”. Det känns häftigt att se hur det vi precis har läst och tagit del av i teorin, i litteratur och genom språkföreläsning, nu dyker upp i praktiken!












Det finns delade meningar kring att arbeta utifrån ett färdigt material får jag veta. En av pedagogerna, som är relativt ny, förklarar hur hon tycker att det är skönt med en bas att utgå från. Från basen kan man sedan vika av och vara flexibel i sitt arbetssätt. Detta stämmer överens med mina tankar; att det kan vara bra i början att få lite hjälp på traven och varför då inte ta del av olika pedagogiska material som erbjuds om de verkar bra. Men det gäller då att inte vara rädd för att komplettera med idéer som dyker upp utifrån barnens nyfikenhet och intresse. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar