fredag 5 februari 2016

Didaktiskt material

Idag träffar vi Marie Lundgren[1] som lyfter didaktiska aspekter på olika material. Hon förklarar begreppet didaktik men tipsar även om Skolverkets hemsida, där vi kan få bra förklaringar till vad didaktik är och vilka de didaktiska grundfrågorna är.

Lundgren beskriver hur det varit ”lite på modet” att vi ska utgå från barnen och deras önskan och intressen i förskolans arbete. Det är inte fel men ibland behöver vi så ett litet frö, väcka barns intresse och nyfikenhet för något nytt. Det kan vara bra att tänka lite både och. 

Pedagogers barnsyn och kunskapssyn är något som påverkar val av material och arbetssätt. Ser vi det kompetenta barnet? Ser vi barnet som en medmänniska? Försöker vi utmana barnet på en lagom individanpassad nivå? Vad anser vi som viktig kunskap?

Lundgren förklarar hur ett didaktiskt material kan vara nyinköpt, men också helt egentillverkat, det kan vara en blandning av gammalt och nytt, ett grundmaterial från vilket man gör sidospår, ja varianterna är många.

Vi får möjlighet att prova olika material och fundera lite över det material som vi själva ska skapa. Just nu känner jag en viss förvirring, jag har tankar kring mitt material men känner att jag behöver tid att fundera och undersöka lite på egen hand i lugn och ro.




[1] Marie, Lundgren. Föreläsning/Workshop: Didaktiskt material. Campus Varberg, 2016-02-04.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar