tisdag 5 april 2016

Textil 3

Dagens pass med Cathrine Berg[1] börjar med vävning. Vi får en liten introduktion kring material och termer samt vad som är bra att tänka på när man ska sätt igång att väva. När barn väver kommer matematiken in i aktiviteten, vi talar om hur lång varp vi behöver, antal varv, begrepp som under och över, längd och bredd med mera.




















Efter genomgång är det bara att sätta igång att väva. Jag använder mestadels tygremsor men också snöre och någon slags packband av plast. Kul att testa lite annorlunda material och sådant som är återvunnet! 





















Efteråt tar vi del av allas arbeten. Någon har testat att väva med pappersremsor och någon annan med snöre. Ett tips är att väva utomhus, på utflykten. Då görs en vävram av pinnar och sedan vävs med naturmaterial eller material som man tagit med sig. För de barn som behöver en extra utmaning kan man sätta spikar på en bräda och sätta varpen tätare för att göra det hela lite svårare.




















Under eftermiddagen talar vi först om olika benämningar och vad som är vad av tråd, garn, snöre, rep, band, snodd etc. Det är inte alltid lätt att avgöra skillnaden mellan exempelvis snöre och rep. Inför barnen försöker vi att benämna och på så vis gynnas barnens språkutveckling.









Större delen av eftermiddagen går dock åt till att göra pop-up dockor, några gör sagopåsar. Jag börjar med en docka. Det är inte helt lätt och vi får prova oss fram med materialet. Dockan som skapas blir något mittemellan Robin Hood och Snövits Glader. I alla fall en glad figur, kanske någon som kan introducera en saga eller tala om känslor, vad vet jag?!































När jag varit på VFU tidigare, på förskola, har de äldre barnen ibland bett om att få väva. Initiativet har kommit från dem själva, de har använt garn och det har inte varit några större variationer. Idag har jag fått bra tips, bland annat:
*att tänka på materialet; exempelvis blir det fortare ett resultat om man använder tygremsor jämfört med garn, med garn tar det väldigt lång tid och barn kan tröttna ganska snabbt,
*att använda olika material, även naturmaterial och återvunnet material, i väven,
*att ta med väven på utflykten eller göra en naturväv,
*att väva något som går att använda inspirerar och barnen känner större mening med det de gör; kul tips är mobilskal, grytvante eller grytunderlägg.




[1] Cathrine, Berg. Workshop: Textil 3. Campus Varberg, 2016-04-05.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar