onsdag 20 april 2016

Navet 2

Idag får vi träffa Anna Gunnarsson[1] igen. Dagens tema är hållbar utveckling med indelning i tre delar; föreläsning, skapande med återvunnet material och tillverkning av rörliga robotar.

Föreläsningen handlar om vår miljö och hur vi påverkar den genom vår konsumtion. Exempel som ges är hur mycket vatten som går åt för att tillverka kläder och jeans i synnerhet. Vi kommer in på en intressant diskussion kring plast och är överens om att dagens samhälle innehåller mycket plast vilket märks när vi källsorterar. Gunnarsson går igenom olika plastsorter och hur vi kan tyda de beteckningar som finns på olika plastförpackningar.

Det vi gör påverkar kommande generationer! Vår medvetenhet är viktig! Inte minst i vårt arbete som pedagoger.

När det är dags för skapande med återvunnet material lyfter Gunnarsson hur vi inte behöver komma på nya idéer själva utan kan få tips genom att söka på internet och sno någon annans idé. Detta är något Gunnarsson tog upp även vid förra tillfället och som jag haft med mig vid skapande av didaktiskt material. Som inspiration får vi se bilder där återvunnet material som obrukbara flip flop, plastpåsar, aluminiumburkar och petflaskor använts till spännande skapelser. Efter detta är det vår tur och till det vi skapar ska vi koppla ett budskap.

Tanken: en svan som hamnat i ett oljeutsläpp










































Eftermiddagen ägnar vi åt att tillverka robotar med små inbyggda motorer. Kul sätt att kunna göra ”riktig” teknik! Jag upplever mig själv som väldigt oteknisk och funderar över hur detta ska gå…

Uppdrag 1: Tillverka en robot så att han rör sig och ritar ett mönster.





















Det går riktigt bra. När alla är klara är resultatet fyra små robotar som rör sig på olika sätt och därmed också ritar upp olika mönster på det stora pappret som är utlagt på golvet. Häftigt!






















Uppdrag 2: Utveckla någon annans robot så att han rör sig annorlunda och ritar ett annat mönster.

Uppdrag 3: Ta tillbaka egen robot – dags för tävling! Vem blir kvar längst?




















Min reflektion kring den här aktiviteten, utifrån att göra den med barn på förskolan, är att det är en ganska tuff utmaning. Mycket finmotorik vad gäller att få till koppling mellan motor och batteri samt att få allt på plats med tejp. Men med de äldre barnen är det säkert möjligt, med hjälp och stöd av pedagog. Tänk vad roligt och spännande när de upptäcker att det faktiskt går att göra en ”riktig” robot alldeles själv! 




[1] Anna, Gunnarsson. Workshop: Navet 2. Campus Varberg, 2016-04-19.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar