onsdag 27 januari 2016

Drama workshop 2

Dags för drama igen med Gunilla Fihn[1]. Vi, jag och en klasskompis, fortsätter vårt arbete med den gruppuppgift som vi började med vid förra dramatillfället. Vi spånar vidare och går igenom de olika delarna i dramaförloppet mer grundligt samt gör en typ av flyer där vi beskriver dramaförlopp och innehåll. Vår rubrik är ”Lika men ändå Olika” och tanken är att innehållet ska leda till reflektion kring likheter och olikheter och allas lika värde.
















Vi blir tilldelade en liten kompletterande uppgift av Fihn. En strumpa ska bli en figur, en handdocka, som ska ingå i vårt dramaförlopp. Det blir alltså lite syjunta och textil samtidigt som vi diskuterar upplägg. Figurerna får dyka upp i berättelsen, de tydliggör och levandegör innehållet för barnen.

Figurers inhopp i berättelsen





















Vi spelar upp och delger vårt arbete för de andra. Vi läser de inledande sidorna i boken, använder våra figurer och förstärker också berättelsen med kroppsrörelser och ljud. Ljudet kommer från en trumma och blir ett sätt att öka spänningen när jag läser; ”Men så plötsligt…” – högt trumljud – ”… en dag gick muren sönder.” Dramaförloppet går vidare i en aktivitet där vi provar på att vara fjärilar och fladdrar ut på den gröna ängen. Vi tänker oss sedan att det blir barnens uppgift att fundera över vad som händer när muren rasat och att de kanske kan gestalta fortsättningen med hjälp av egentillverkade handdockor.





















Jag upplever fortfarande en viss osäkerhet kring dramapedagogiskt arbete och övningar. Den här uppgiften som inneburit att utgå och inspireras från en barnbok känner jag däremot en trygghet i. Det känns som naturligt och enkelt att arbeta med drama på detta sätt, dessutom finns det så många bra, fantasifulla, spännande och intressanta böcker att hämta inspiration från.




[1] Gunilla, Fihn. Workshop: Drama workshop 2. Campus Varberg, 2016-01-26.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar