måndag 18 januari 2016

Drama workshop 1

Idag har vi kört igång på allvar med den del av denna kurs som kan kopplas till estetiska lärprocesser. Framöver kommer vi att bekanta oss mer med drama, musik, textil och bild.

Underbar utsikt från dramasalen Campus Varberg
















Först ut idag var drama med Gunilla Fihn[1]. Fihn började med att förklara vad drama innebär och hur dramapedagogiskt arbete kan se ut i förskolan. Vi fick sedan prova på lite olika lekfulla övningar som kan göras tillsammans med barn. Dessutom fick vi en gruppuppgift som vi hann starta upp idag men som vi ska fortsätta med vid nästa workshop.

Bok som vi valt till uppgiften





















Gruppuppgiften går ut på att vi ska inspireras av en barnbok, inspirationen ska leda till fortsatt arbete i drama där barnen görs delaktiga. Vi ska beskriva fokus (VAD) och dramapedagogiskt förlopp, ledarskap (HUR). Vår tanke är att inledningsvis läsa de första sidorna i boken för barnen och att barnen, med vårt stöd och vägledning, sedan ska få komma fram till en fortsättning som delvis kan gestaltas.

Fihn lyfter Lindströms modell och hur jag som pedagog kan göra en dramapedagogisk analys, det vill säga ta reda på vilket lärande hos barnen som sker när vi arbetar med drama i verksamheten. Lindström talar om att barn lär IOMMED och GENOM ett estetiskt ämne, i detta fall drama. 

Delvis känner jag en osäkerhet vad gäller drama och mitt kommande ledarskap i ämnet. Osäkerheten minskar kanske något av Fihns förklaringar samt dagens tips på arbetssätt och övningar. Drama behöver inte vara så avancerat. Att drama hör ihop med ett positivt och lekfullt förhållningssätt, där allt är möjligt, känns kanske självklart, men det är ändå viktigt att ha det med sig i tankarna. 




[1] Gunilla, Fihn. Workshop: Drama workshop 1. Campus Varberg, 2016-01-18.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar