torsdag 29 september 2016

Annat projekt på förskolan - Pikachu

Ett annat projekt på förskolan handlar om Pikachu, en liten gul pokémonfigur. Jag är inte så insatt i arbetet med projektet men vet att de tidigare sytt små figurer. Under veckan har de skapat ett hem till dem; till botten en trådkorg flätad med tyg och till tak ett hönsnät pyntat på olika sätt. Idag hjälpte jag ett par barn att rita konturerna till uppförstorade bilder av Pikachu, barnen färglade.



Projektet Robotar

Mitt bidrag till projektarbetet är två robotar; Gurra och Burra. De får vara med i en film som jag skapar i iMovie. Filmen visas för barnen ett flertal gånger under denna min tredje vecka. Den är bara cirka en och en halv minut lång och barnen verkar uppskatta den. Testa QR-koden nedan!



















I slutet av veckan kommer Gurra på besök till förskolan. Roboten har nu fått en motor kopplad till ett batteri och kan röra sig. Med barnens hjälp får Gurra två pennor att måla med och oj! vilka fina cirklar det blir!



Olika material

Att barnen ska få känna på, utforska och arbeta med olika material är något som förskolan möjliggör på olika sätt. Lera, sand, olika slags färger och papper finns där, liksom återbruksmaterial i olika former. Allt är lättillgängligt och är en naturlig del av lärmiljön på förskolan.




fredag 23 september 2016

Skapande i ateljén

Veckans skapande har kretsat kring att avbilda pumpor. Vid första tillfället innebar det att måla av och skapa konturerna med vattenfast märkpenna i svart för att sedan måla med akvarell och prova på att blanda färger och vatten i olika mängd.




















Vid andra tillfället innebar det att måla av och förstora en pumpa tillsammans på en golvmålning. Färg blandades med Medium så att det också gick att limma fast silkespapper och pappersremsor.










































Projicering

Att använda iPad och projektor för att inspirera barnen genom att projicera bilder och filmer för dem känns som ett bra tillvägagångssätt.

Filmerna som visar robotar lockar barnen till eget skapande och lek.
















En film som visar färgglada simmande fiskar i Barriärrevet projiceras mot ett bord med vit duk samtidigt som lugn musik fyller rummet, ett annorlunda sätt att arbeta med lera.


söndag 18 september 2016

Gruppens projekt

Projektingången är robotar, ett resultat av barnens visade intresse. Målsättningen med projektet är kopplat till  Läroplan för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010); att varje barn ”utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar”.

Under den första veckan har jag fått ta del av barnens egentillverkade robotar av återbruksmaterial. Barnen får inspiration genom utskrivna bilder och projicering av bilder och filmer med robotar. Överlag arbetas det mycket med projicering. Jag tycker detta är spännande med tanke på mitt kommande examensarbete kring digitala verktyg och hur de används i förskolan.

















I skogen får barnen plocka material till ytterligare skapande. Vi formar en robot av grenar, löv och bär och senare skapas en jättestor robot på förskolans gård. Ett helt nytt begrepp för mig dyker upp i samband med detta; Landart, naturkonst på svenska. Det handlar om att skapa med hjälp av naturmaterial och är en konstform som kan användas här och nu, som är förgänglig (icke bestående) men som går att fånga och bevara med hjälp av foto eller film.

Ny VFU-plats

Det ska bli spännande med ny VFU-plats termin 7! Efter möjlighet att vara i förskoleklass termin 6 är det nu enbart förskola som gäller. Vi får lämna in önskemål om förskola eller inriktning.

Förskolan som jag ska till har en relativt ny organisation med ett projektinriktat arbetssätt där Reggio Emilias filosofi till stor del genomsyrar verksamheten. Barnen är grupperade utifrån ålder och jag kommer att ingå i ett arbetslag och en grupp som består av 2 pedagoger och 12 barn i 3-årsåldern. Jag är glad att få ta del av detta, för mig delvis nya arbetssätt och ser fram emot sex inspirerande och roliga veckor.