fredag 21 oktober 2016

Roboten Burra ger ledtrådar

Efter att ha sett filmen om Gurra och Burra vid upprepade tillfällen undrar barnen varför de inte har fått träffa Burra någon gång. När det är dags för nästa skogsutflykt har roboten Burra skrivit brev som innehåller ledtrådar, dessa leder barnen till Burra och Burras favoritställe uppe på utsiktsplatsen. Som överraskning bjuds barnen på hallonsaft och kex.


Hösten har kommit

Färgglada lövtryck


Undersökande och utforskande

Ett webb-ägg är ett fantastiskt digitalt verktyg i arbetet med att undersöka och utforska olika material. Mikroskop och kamera i ett! Att förstora upp på skärmen, spara ner en bild och kanske sedan skriva ut den. Att senare kunna använda den utskrivna bilden i ett skapande där barnet försöker återge ett visst mönster genom exempelvis att måla. Häftigt att kunna väva ihop digitala verktyg, utforskande och skapande.






onsdag 12 oktober 2016

Puppetpals

Det är mycket snack och diskussion kring bra respektive dåliga appar. Jag märker även av detta på förskolan. Positivt är om barnen tillsammans kan arbeta och vara delaktiga vid lärplattan då det bidrar till både samarbete och språkutveckling. En app som dyker upp, i lite olika versioner, är Puppetpals. Häromdagen satt jag med några barn, vi gjorde lite olika små filmer i Puppetpals och det ingick både skratt och fantasifullt berättande.
















Filmskapande tillsammans

Barnens robotar kommer fram lite då och då. De dekorerar dem och lägger till nya delar. En dag den här veckan skapas det även teckningar med inspiration av robotarna. I samband med detta får jag tillfälle att tillsammans med ett av barnen göra en liten robotfilm i iMovie. För barnet blir detta en möjlighet till digitalt skapande, att synliggöra sin robot och att höra sin egen röst - jag ser en glädje i det vi gör. Efteråt visas den lilla filmsnutten för kompisarna, barnet stolt och med en förhoppningsvis ökad självkänsla.



tisdag 4 oktober 2016

Lerkväll

Ytterligare en spännande aktivitet som jag får möjligheten att vara med på är lerkväll på Campus Varberg. Det är min handledare som bjuder in mig då hon är en av dem som håller i denna kvällsaktivitet för personal i förskolan. Det känns väldigt bra att få praktiska tips på vad och hur man kan gå tillväga i arbete med lera och att få inspiration till nya aktiviteter med barnen. Vi sitter i grupper och varje grupp blir tilldelad en stor klump lera. Vår uppgift i gruppen blir att skapa en gemensam värld och göra en liten berättelse kopplad till denna, resultatet av alla gruppers arbete blir fem helt olika världar som befolkas av helt olika små figurer. Att ta sig an den här uppgiften tillsammans med barn innebär bland annat ett skapande där fantasin får flöda, där det inte finns några rätt eller fel och där barnen tränas i att samarbeta.























Varbergs Konsthall

Jag har turen att få följa med de äldsta barnen till Varbergs Konsthall på Kulturhuset Komedianten. Här pågår det en utställning som heter När mörkret kommer känns allting bra. Sist jag var här var det tillsammans med min klass, nu är det spännande att få gå hit med en barngrupp. Vi visas tre konstverk av konstpedagog och därefter får barnen arbeta i verkstaden. Uppdraget är att måla med kol och därefter använda och laborera med papper, sudd och färg. Barnen blir svarta om både händer och nos men vad gör väl det....? det var en kul uppgift och häftigt vad man kan skapa med vanlig träkol.